Despre “Betania”

Betania în Biblie

Conform Dicţionarului Biblic, Betania este o mică cetate la poalele Muntelui Măslinilor, la vreo 3 km depărtare de Ierusalim, pe drumul către Ierihon.

Domnul Isus a rămas acolo de multe ori (Matei 21:17; Marcu 11:1,11,12; Marcu 14:3).
Era satul lui Lazar, al Mariei şi al Martei. De asemenea, era satul lui Simon leprosul unde a avut loc una dintre ungerile cu mir ale trupului Domnului Isus.

Domnul Isus se afla aproape de Betania în momentul cand s-a înălţat la cer (Luca 24:50,51)

Istoricul Bisericii “Betania”

Au trecut ani şi vremuri peste biserica “Betania” şi multe generaţii s-au perindat pe aici.
Anul de hotar a fost 1947 când, asa cum mărturiseşte sora Tanţa Marinău, părinţii ei au fost botezaţi de fr. Jiloveanu, noaptea, într-un butoi. După botez, ei au oferit o odaie din casa lor ca spatiu pentru părtăşia fraţilor.
Apoi familia Toma a donat 100 de metri din grădina lor, pe care s-a construit o casă de rugăciune micuţă din paiantă.

Anul 1953 a fost anul când oficial s-a înfiinţat biserica “Betania”, fiind formată din 2 tineri şi 9 adulţi împreună cu pastorul Pânzaru Ioan.

Biserica a crescut şi în 1959 avea în jur de 40 de membrii, iar ca pastor a venit fr. Dascălu. Acest bărbat avea o memorie extraordinară. Ştia versete din biblie pe care le recita perfect (cunoscând şi trimiterea).

După fr. Dascălu la conducerea bisericii a venit fr. Vamvu Alexie. Acesta l-a crescut alături de el şi pe fr. Sile Marinău. Tot fr. Vamvu l-a adus pe fr. Costea la “Betania” ca pastor care, după decesul fr. Vamvu, a păstorit biserica. Numai că pentru un timp scurt, deoarece fr. Costea a plecat în America la studii şi a rămas acolo.

Următorul pastor care a slujit bisericii “Betania” a fost fr. Luigi Miţoi care era pastor in Giurgiu, dar care a luat în sectorul lui de activitate şi biserica “Betania”. După 2 ani a plecat şi fr. Luigi în America şi, din nou, biserica a rămas fară păstor, iar cel care s-a ocupat cu dăruire de biserică în toate aceste momente a fost fr. Sile Marinău, care fusese ordinat ca presbiter de fr. Vamvu.

În anul 2004 a venit ca pastor fr. Costel Moloce, care a luptat mult pentru ridicarea unui nou locaş de închinare. După o slujire de 6 ani, in “Betania” şi filiile ei, a plecat la Domnul.

În anul 2011 a fost ales de biserica “Betania” pastorul Mărcuţ Comariţa care a continuat împreuna cu comitetul şi toţi membrii bisericii lucrarea de finisare a noului locaş de închinare, reuşind cu ajutorul Domnului, ca în 2013, odată cu sărbătorirea a 60 de ani de la înfiinţarea bisericii “Betania”, să fie şi inaugurarea noului locaş.

Astăzi avem peste 100 de membri în biserica “Betania” şi cu ajutorul Duhului Sfânt nădăjduim să ne înmulţim. Dorim ca “Betania” să fie locul unde se coboară slava lui Dumnezeu, unde se manifestă darurile Duhului Sfânt şi unde oamenii vin la mântuire.